Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nuggetsy z kalafiora to dowód na to, że nie zawsze chrupiące przekąski na ciepło muszą być zrobione z mięsa! Wypróbuj tę wersję, którą przygotujesz w piekarniku. Dla ciekawszego efektu możesz użyć różnokolorowych różyczek kalafiora: tradycyjnego, białego, zielonego lub fioletowego.
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Składniki
Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie al dente. Wystarczy kilka minut.
Płatki kukurydziane wsyp do plastikowej torebki i rozgnieć wałkiem lub zmiksuj w blenderze, aby uzyskać drobne okruchy. Wymieszaj rozgniecione płatki z bułką tartą w misce.
W drugiej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą z solą i pieprzem. Dodaj mleko i zmiksuj na gładką masę.
Każdą różyczkę kalafiora obtocz najpierw w mleku połączonym z mąką, a na koniec obtocz w mieszance płatków kukurydzianych i bułki tartej, dokładnie dociskając, aby panierka dobrze się trzymała.
Panierowane różyczki kalafiora układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzej piekarnik do 190°C. Wstaw blachę z nuggetsami z kalafiora do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż będą złociste i chrupiące.