Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję paszteciki z pieczarkami w formie odrywanych bułeczek. Tym razem upiekłam je wszystkie razem w foremce do pieczenia. Myślę, że tak podane świetnie nadają się na świąteczny stół jako dodatek do barszczu.
okrągła foremka do pieczenia
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47745
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165607
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 397
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 101
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47745
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165607
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 397
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 101
Składniki
Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju, dodać pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i smażyć do miękkości. . Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Farsz ostudzić i rozdrobnić blenderem.
Masło roztopić i ostudzić. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, masło, ciepłe mleko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt na którym rozsmarować farsz pieczarkowy. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na około 2 – 3 cm kawałki.
Jedną większą lub dwie mniejsze foremki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać paszteciki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu i siemienia lnianego. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni.