Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję paszteciki z pieczarkami w formie odrywanych bułeczek. Tym razem upiekłam je wszystkie razem w foremce do pieczenia. Myślę, że tak podane świetnie nadają się na świąteczny stół jako dodatek do barszczu.
okrągła foremka do pieczenia
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4390
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1109
Polecam.
Odsłon: 636
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4390
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1109
Polecam.
Odsłon: 636
Składniki
Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju, dodać pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i smażyć do miękkości. . Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Farsz ostudzić i rozdrobnić blenderem.
Masło roztopić i ostudzić. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, masło, ciepłe mleko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt na którym rozsmarować farsz pieczarkowy. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na około 2 – 3 cm kawałki.
Jedną większą lub dwie mniejsze foremki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać paszteciki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu i siemienia lnianego. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni.