Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję paszteciki z pieczarkami w formie odrywanych bułeczek. Tym razem upiekłam je wszystkie razem w foremce do pieczenia. Myślę, że tak podane świetnie nadają się na świąteczny stół jako dodatek do barszczu.
okrągła foremka do pieczenia
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4431
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20820
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4431
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20820
Składniki
Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju, dodać pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i smażyć do miękkości. . Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Farsz ostudzić i rozdrobnić blenderem.
Masło roztopić i ostudzić. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, masło, ciepłe mleko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt na którym rozsmarować farsz pieczarkowy. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na około 2 – 3 cm kawałki.
Jedną większą lub dwie mniejsze foremki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać paszteciki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu i siemienia lnianego. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni.