Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak ogórek kiszony/mało solny własnej roboty na kanapce ... fajnie jak ma się dostęp do nie pryskanych i sztucznie pompowanych ogórków ...
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1001
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 411
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 365
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1001
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 411
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 365
Składniki
Ogórki porządnie płuczę i szoruję szczoteczką skórkę pod bieżącą wodą ( jeśli są kupne jak mamy pewność że nie są pryskane wystarczy porządnie opłukać) Czosnek rozgniatam nożem każdy ząbek, koper płuczę pod wodą.
Do słoja na dno układam większość kopru robię takie gniazdko- następnie układam ogórki 1 warstwę wrzucam pogniecione ząbki czosnku razowiec następnie dopycham w słoju resztą ogórków i na samej górze kolejne gniazdko z kopru.
W ciepłej wodzie rozpuszczam sól i zostawiam do przestygnięcia ( w proporcji łyżka stołowa soli na 1,5-2 litrów wody) kiedy przestygnie zalewam ogórki po sama górę, przykrywam słój spodeczkiem.
Ja lubię jeszcze chrupiące takie gotowe są po 3-4 dniach bardziej jak małosolne, po 5 dniu wyciągam wszystko ze słoja odcedzam wodę do miski wyciągam ogórki a resztę tj koper czosnek chleb wyrzucam, następnie ogórki zalewam samą już wodą i wtedy robią się z każdym dniem bardziej kiszone.SMACZNEGO !!!