Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki po kaszubsku to uwielbiany przysmak, który stanowi świetny dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek. Poza klasycznymi ogórkami konserwowymi, w słoikach znajduje się także czerwona papryka, która nadaje całości wyjątkowego smaku i aromatu.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Składniki
Do garnka wlej ocet, wodę, cukier i sól. Całość zagotuj, mieszając do rozpuszczenia sypkich składników. Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach. Zakręć. Słoiki wstaw do garnka wyścielonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do połowy ich wysokości. Gotuj przez 15-20 minut. Wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Ogórki po kaszubsku są gotowe do spożycia po około tygodniu, aż smaki się równomiernie rozprowadzą.
Słoiki wysterylizuj. Podana ilość składników powinna zapełnić 5 słoików półlitrowych. Do każdego słoika wsyp mniej więcej taką samą ilość gorczycy, ziela angielskiego i liści laurowych. Na dół wciśnij też po 1 posiekanej gałązce kopru i jednym kwiecie.
Ogórki umyj i odetnij od nich końcówki. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek i chrzan także pokrój w dość cienkie słupki. Do każdego słoika wkładaj ciasno ogórki na przemian z papryką i cebulą. Na końcu, w wolne miejsca dociśnij chrzan i czosnek równomiernie na każdy słoik.