Do góry

Przekąski Przepis na:

Omlet z serem i warzywami

Omlet z serem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 410 Ocena: 2063

Dodano:

Odsłon: 1780

Puszysty , delikatny , aromatyczny na gorącą kolację.

Składniki

  • Jaja kurze - 6 szt.
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Cukinia - 1/3 szt.
  • Papryka czerwona - 1/3 szt.
  • Cebula biała - 1/2 szt.
  • Pieczarki - 10 dag
  • Ser mozzarella - 10 dag
  • Zioła polskie - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Omlet z serem i warzywami

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić. Paprykę umyć , pokroić w kostkę. Cukinię obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Ser również utrzeć na tarce o grubszych otworach.

  2. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę , smażyć 1 minutę, dodać pieczarki doprawić solą i pieprzem, smażyć 4 minuty, dodać paprykę cukinię, smażyć 2 minuty, pod koniec smażenia dodać zioła polskie.

  3. Jajka wybić, dodać szczyptę soli, ubić na puszysto, dodać mąkę oraz ser , wymieszać, dodać warzywa i jeszcze raz wymieszać. Patelnię posmarować olejem , rozgrzać, wlać ciasto.

  4. Smażyć na wolnym ogniu podnosząc boki aby dobrze upiekł się spód i ściął wierzch.

  5. Poruszać energicznie całą patelnią i lekko podrzucając odwrócić.

  6. Smażyć jeszcze chwilę aby podpiekła się odwrócona strona. Wyłożyć na talerz.

  7. Podzielić na porcje , podawać jak kto lubi, z keczupem, musztardą, lub jak kto lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń