Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na oponki serowe.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15816
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4788
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 507
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15816
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4788
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 507
Składniki
Sodę zalewamy octem i odstawiamy aby się spieniło (ocet można zastąpić spirytusem, a dodajemy aby oponki podczas smażenia nie nabierały dużo tłuszczu) . Mąkę wysypujemy na stolnicę dodajemy pastę waniliową (można użyć również cukru wanilinowego jak nie mamy pasty), ser a następnie dodajemy żółtka, jogurt grecki oraz sodę z octem. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Jak już mamy ciasto gotowe dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy na grubość ok 1/2 cm i wycinamy krążki o szerokości ok 6 cm, w środku dziurki robimy kieliszkiem. Olej nagrzewamy do temperatury ok 170 stopni i smażymy ok 2 minuty z każdej strony na złotu kolor. Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.