Do góry

Przekąski Przepis na:

Orientalny smażony bób

Orientalny smażony bób

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1838

Dodano:

Odsłon: 8027

...

Składniki

  • 50 dag bobu
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżeczki wody
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw surowy bób obieramy z łupin. Jest to żmudna, dość pracochłonna czynność.
    Zagotowujemy wodę w garnku, solimy i do wrzątku wrzucamy obrany bób. Gotujemy 3-4 min. Odcedzamy.
    Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy a papryczkę chilli kroimy w cienkie plasterki.
    Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na gorący olej wrzucamy cebulę. Mieszamy. Po chwili wrzucamy czosnek oraz papryczkę chilli. Doprawiamy pieprzem. Mieszając, smażymy ok 2 minut y. Dodajemy pastę curry, wodę oraz bób. Następnie doprawiamy sosem rybnym i cukrem. Smażymy na dużym ogniu kolejne 2 minuty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń