Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oscypek zapiekany z suszoną śliwką i boczkiem z sosem żurawinowym to bardzo szybka, prosta i smaczna przekąska idealna na domowe imprezy. Podany na gorąco stanowi wyjątkowo atrakcyjną dla kubków smakowych przekąskę.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8447
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1226
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10148
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4623
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 673
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8447
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1226
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10148
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4623
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 673
Składniki
Do garnka przekładamy żurawinę, wlewamy wodę w takiej ilości żeby lekko przykryła żurawinę, dodajemy sok z cytryny oraz cukier i wszystko gotujemy około 10- 15 minut często mieszając aż żurawina napęcznieje, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Wysudzoną żurawinę blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Oscypka przekrawamy wzdłuż na pół ale nie docinając końca. Do środka wkładamy suszoną śliwkę, całość owijamy plastrem boczku i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane oscypki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st C około 10-15 minut. Gorące oscypki podajemy z sosem żurawinowym.