Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oscypek zapiekany z suszoną śliwką i boczkiem z sosem żurawinowym to bardzo szybka, prosta i smaczna przekąska idealna na domowe imprezy. Podany na gorąco stanowi wyjątkowo atrakcyjną dla kubków smakowych przekąskę.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 939
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28872
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 939
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28872
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Składniki
Do garnka przekładamy żurawinę, wlewamy wodę w takiej ilości żeby lekko przykryła żurawinę, dodajemy sok z cytryny oraz cukier i wszystko gotujemy około 10- 15 minut często mieszając aż żurawina napęcznieje, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Wysudzoną żurawinę blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Oscypka przekrawamy wzdłuż na pół ale nie docinając końca. Do środka wkładamy suszoną śliwkę, całość owijamy plastrem boczku i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane oscypki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st C około 10-15 minut. Gorące oscypki podajemy z sosem żurawinowym.