Do góry

Przekąski Przepis na:

Oscypek zapiekany z suszoną śliwką i boczkiem z sosem żurawinowym

Oscypek zapiekany z suszoną śliwką i boczkiem z sosem żurawinowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 797

Dodano:

Odsłon: 213

Oscypek zapiekany z suszoną śliwką i boczkiem z sosem żurawinowym to bardzo szybka, prosta i smaczna przekąska idealna na domowe imprezy. Podany na gorąco stanowi wyjątkowo atrakcyjną dla kubków smakowych przekąskę.

Składniki

  • 4 małe oscypki
  • 4 suszone śliwki
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1/4 szklanki cukru kryształu
  • sok z 1/2 cytryny
  • woda
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Oscypek zapiekany z suszoną śliwką i boczkiem z sosem żurawinowym

Przygotowanie

  1. Do garnka przekładamy żurawinę, wlewamy wodę w takiej ilości żeby lekko przykryła żurawinę, dodajemy sok z cytryny oraz cukier i wszystko gotujemy około 10- 15 minut często mieszając aż żurawina napęcznieje, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Wysudzoną żurawinę blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

  2. Oscypka przekrawamy wzdłuż na pół ale nie docinając końca. Do środka wkładamy suszoną śliwkę, całość owijamy plastrem boczku i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane oscypki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st C około 10-15 minut. Gorące oscypki podajemy z sosem żurawinowym.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń