Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 24
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 97
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 618
Polecam.
Odsłon: 234
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 514
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 24
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 97
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 618
Polecam.
Odsłon: 234
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 514
Składniki
Kupiłam zamrożone ugotowane nogi ośmiornicy. Można też kupić surową mrożoną i ugotować ją w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego- najpierw trzy razy zanurza się ją we wrzątku a potem gotuje około godziny- w zależności od wielkości i stopnia pożądanej miękkości. Ośmiornice usmażyłam na patelni grillowej na rumiano, na zewnątrz jest zbyt gorąco i atakuje nieprzebrana ilość komarów.
Ośmiornicę pokroiłam na kęsy i polałam sosem vinaigrette. Sos vinaigrette: do 100ml oliwy dodałam sok z połowy cytryny, dodałam szczyptę soli, przeciśnięty ząbek czosnku, pieprz i posiekane listki bazylii. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Jeśli ośmiornice zostawi się na noc w sosie to wyjdzie marynowana ośmiornica. Smacznego :)