Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 269
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1361
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4233
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 269
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1361
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4233
Składniki
Kupiłam zamrożone ugotowane nogi ośmiornicy. Można też kupić surową mrożoną i ugotować ją w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego- najpierw trzy razy zanurza się ją we wrzątku a potem gotuje około godziny- w zależności od wielkości i stopnia pożądanej miękkości. Ośmiornice usmażyłam na patelni grillowej na rumiano, na zewnątrz jest zbyt gorąco i atakuje nieprzebrana ilość komarów.
Ośmiornicę pokroiłam na kęsy i polałam sosem vinaigrette. Sos vinaigrette: do 100ml oliwy dodałam sok z połowy cytryny, dodałam szczyptę soli, przeciśnięty ząbek czosnku, pieprz i posiekane listki bazylii. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Jeśli ośmiornice zostawi się na noc w sosie to wyjdzie marynowana ośmiornica. Smacznego :)