Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 77
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 746
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 471
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 255
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 77
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 746
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 471
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 255
Składniki
Kupiłam zamrożone ugotowane nogi ośmiornicy. Można też kupić surową mrożoną i ugotować ją w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego- najpierw trzy razy zanurza się ją we wrzątku a potem gotuje około godziny- w zależności od wielkości i stopnia pożądanej miękkości. Ośmiornice usmażyłam na patelni grillowej na rumiano, na zewnątrz jest zbyt gorąco i atakuje nieprzebrana ilość komarów.
Ośmiornicę pokroiłam na kęsy i polałam sosem vinaigrette. Sos vinaigrette: do 100ml oliwy dodałam sok z połowy cytryny, dodałam szczyptę soli, przeciśnięty ząbek czosnku, pieprz i posiekane listki bazylii. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Jeśli ośmiornice zostawi się na noc w sosie to wyjdzie marynowana ośmiornica. Smacznego :)