Do góry

Przekąski Przepis na:

Ośmiornica z grilla

Ośmiornica z grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 707 Ocena: 14579

Dodano:

Odsłon: 821

Z dodatkiem sosu vinaigrette

Składniki

  • ośmiornica lub mrożone ugotowane nogi
  • sos vinaigrette: oliwa, czosnek, cytryna, sól, pieprz, bazylia
  • oliwa do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ośmiornica z grilla

Przygotowanie

  1. Kupiłam zamrożone ugotowane nogi ośmiornicy. Można też kupić surową mrożoną i ugotować ją w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego- najpierw trzy razy zanurza się ją we wrzątku a potem gotuje około godziny- w zależności od wielkości i stopnia pożądanej miękkości.
    Ośmiornice usmażyłam na patelni grillowej na rumiano, na zewnątrz jest zbyt gorąco i atakuje nieprzebrana ilość komarów.

  2. Ośmiornicę pokroiłam na kęsy i polałam sosem vinaigrette.

    Sos vinaigrette: do 100ml oliwy dodałam sok z połowy cytryny, dodałam szczyptę soli, przeciśnięty ząbek czosnku, pieprz i posiekane listki bazylii.

    Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Jeśli ośmiornice zostawi się na noc w sosie to wyjdzie marynowana ośmiornica.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń