Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
warto było wstać o godz. 4 :)) Z podanej porcji wyszło mi 128 pączków.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 354
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11142
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3835
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1322
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 354
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11142
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3835
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1322
Składniki
Do dużej miski wsypać mąkę w środku zrobić dołek i wsypać cukier, pokruszone drożdże i 1/2 litra letniego mleka. Odstawić na 15 minut. Następnie dodać jajka, sól, roztopione masło, starte skórki z cytryny i pomarańczy, spirytus lub ocet i wyrabiać ciasto. W czasie wyrabiania stopniowo dodawać letnie mleko. Nie wlewać od razu całego mleka żeby czasem ciasto nie wyszło za rzadkie w miarę potrzeby. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto już wyrośnie robimy pączki, każdy ma swój sposób ja tym razem brałam część ciasta rozwałkowywałam na stolnicy nie za cienko na grubość tak ok 1 cm i szklanką wykrawałam pączki, układałam na ściereczce do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron. Wyciągać na ręcznik papierowy żeby obciekły z nadmiaru tłuszczu i szprycą wciskać do środka marmoladę, udekorować czym kto lubi. Smacznego