Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
warto było wstać o godz. 4 :)) Z podanej porcji wyszło mi 128 pączków.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 966
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4228
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 495
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 894
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3799
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 773
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 966
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4228
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 495
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 894
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3799
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 773
Składniki
Do dużej miski wsypać mąkę w środku zrobić dołek i wsypać cukier, pokruszone drożdże i 1/2 litra letniego mleka. Odstawić na 15 minut. Następnie dodać jajka, sól, roztopione masło, starte skórki z cytryny i pomarańczy, spirytus lub ocet i wyrabiać ciasto. W czasie wyrabiania stopniowo dodawać letnie mleko. Nie wlewać od razu całego mleka żeby czasem ciasto nie wyszło za rzadkie w miarę potrzeby. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto już wyrośnie robimy pączki, każdy ma swój sposób ja tym razem brałam część ciasta rozwałkowywałam na stolnicy nie za cienko na grubość tak ok 1 cm i szklanką wykrawałam pączki, układałam na ściereczce do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron. Wyciągać na ręcznik papierowy żeby obciekły z nadmiaru tłuszczu i szprycą wciskać do środka marmoladę, udekorować czym kto lubi. Smacznego