Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste i pyszne paluchy. Świetnie nadają się jako samodzielna przekąska lub dodatek do sałatek, dań z grilla.
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7975
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 263
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 97
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2155
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 663
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7975
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 263
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 97
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2155
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 663
Składniki
Masło roztopić i ostudzić. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, masło, ciepłe mleko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt.
Połowę prostokąta posmarować ketchupem i posypać ziołami prowansalskim. Następnie ułożyć pokrojoną w drobną kostkę szynkę i posypać startym serem. Przykryć druga częścią ciasta, delikatnie docisnąć.
Ciasto pociąć na paski o szerokości 2- 3 cm i delikatnie zwinąć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni.