Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste i pyszne paluchy. Świetnie nadają się jako samodzielna przekąska lub dodatek do sałatek, dań z grilla.
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 401
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 97
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 262
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 309
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 401
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 97
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 262
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 309
Składniki
Masło roztopić i ostudzić. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, masło, ciepłe mleko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt.
Połowę prostokąta posmarować ketchupem i posypać ziołami prowansalskim. Następnie ułożyć pokrojoną w drobną kostkę szynkę i posypać startym serem. Przykryć druga częścią ciasta, delikatnie docisnąć.
Ciasto pociąć na paski o szerokości 2- 3 cm i delikatnie zwinąć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni.