Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Twarogowe paluchy to świetna słona przekąska na imprezy. Są pyszne, bardzo kruche. Będą świetną alternatywą dla kupnych przegryzek.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 674
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1449
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458717
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1741
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 674
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1449
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458717
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1741
Składniki
Z tej porcji wychodzą 2 duże blachy paluchów. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy masło, mąkę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Kiedy ciasto stwardnieje rozwałkowujemy je na grubość około pół centymetra, podsypując mąką. Wycinamy paski radełkiem lub nożem (ja używałam noża karbowanego).
Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy przyprawami: solą gruboziarnistą, czarnuszką i chilli. Można użyć także sezamu, babki płesznik czy maku.
Paluchy pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Studzimy (można je delikatnie przełożyć na kratkę). Zaraz po upieczeniu paluchy są miękkie, ale po ostygnięciu będą twardsze i bardziej kruche. Najlepsze są następnego dnia.