Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Twarogowe paluchy to świetna słona przekąska na imprezy. Są pyszne, bardzo kruche. Będą świetną alternatywą dla kupnych przegryzek.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10033
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2657
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1803
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 675
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3895
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10033
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2657
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1803
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 675
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3895
Składniki
Z tej porcji wychodzą 2 duże blachy paluchów. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy masło, mąkę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Kiedy ciasto stwardnieje rozwałkowujemy je na grubość około pół centymetra, podsypując mąką. Wycinamy paski radełkiem lub nożem (ja używałam noża karbowanego).
Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy przyprawami: solą gruboziarnistą, czarnuszką i chilli. Można użyć także sezamu, babki płesznik czy maku.
Paluchy pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Studzimy (można je delikatnie przełożyć na kratkę). Zaraz po upieczeniu paluchy są miękkie, ale po ostygnięciu będą twardsze i bardziej kruche. Najlepsze są następnego dnia.