Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paprykowe zawijańce, czyli francuskie bułeczki z pastą paprykową, to pomysł na piknikową przekąskę albo – idealny na szwedzki stół – poczęstunek dla gości.
Składniki
Umyj papryki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 20 minut. W połowie pieczenia obróć na drugą stronę. Papryki sczernieją w wysokiej temperaturze – to znak, że miąższ jest miękki i z łatwością oddzielisz od niego przypaloną skórkę po wyjęciu warzyw z piekarnika.
Pokrój cebulę w kosteczkę zeszklij na oliwie. Pod koniec smażenia dodaj posiekane ząbki czosnku.
Obierz przestudzone papryki usuń z nich gniazda nasienne. Połącz z cebulą i zblenduj (nie do końca, masa nie powinna być całkowicie homogenna).
Połącz pastę paprykową z koncentratem pomidorowym i startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem. Dodaj do pasty zioła, dopraw pieprzem cayenne, cukrem, solą i czarnym pieprzem.
Rozsmaruj pastę paprykową na rozwiniętym arkuszu ciasta francuskiego, zachowując wolny margines wzdłuż dłuższego boku. Zwiń ciasto w roladę, kończąc na boku z wolnym marginesem.
Pokrój roladę na plastry o grubości około 2 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj spore odstępy pomiędzy zawijańcami – ciasto urośnie w trakcie pieczenia.
Posmaruj zawijańce z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 25 minut – aż ciasto się zarumieni.