Do góry

Przekąski Przepis na:

Parówki z pieczarkami w cieście drożdżowym

Parówki z pieczarkami w cieście drożdżowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 290 Ocena: 2545

Dodano:

Odsłon: 1260

Świetna na imprezę albo jako drugie śniadanie. Można jeść na ciepło i zimno. Nadzienie można oczywiście dostosować do własnych upodobań.

Składniki

  • Na 10 bułeczek
  • Ciasto:
  • Mleko - 0,5 szklanki
  • Drożdże - 25g
  • Mąka krupczatka - 280g (+do obsypywania)
  • Jajko - 1szt
  • Olej - 1 łyżka, Sól -szczypta
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sos:
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Przyprawy - papryka ostra, zioła prowansalskie
  • Nadzienie:
  • Parówki - 5 szt (u mnie winerki)
  • Ser żółty - 10 małych plastrów (ok 75g)
  • Pieczarki - 2 duże
  • Cebula - 1szt
  • Oliwki - 3 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Pieprz
  • Na bułeczki:
  • Jajko - 1szt
  • Mak
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Parówki z pieczarkami w cieście drożdżowym

Przygotowanie

  1. W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże. Odstawiamy na 5 minut, aż zrobi się piana. Mieszamy mleko z mąką, jajkiem, solą i olejem. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

    W tym czasie robimy sos i nadzienie.

    Składniki na sos mieszamy - i gotowe.

    Pieczarki, cebulę i oliwki kroimy i przesmażamy na oleju. Pieprzymy do smaku. Smażymy bez przykrycia, aby pozbyć się wody z pieczarek. Nadzienie musi być ostudzone kiedy będziemy nadziewać bułeczki.


  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Z każdej połówki formujemy wałek i dzielimy go na 5 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę i wałkujemy ją, podsypując mąką.

    Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem (nie dużo, około łyżeczki), nakładamy plaster sera, przesmażone nadzienie i pół parówki. Zawijamy ciasto, ab nic nie wypadało ze środka.

  3. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w 180 stopniach 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń