Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywne pasty kanapkowe to bardzo smaczna i zdrowa alternatywa dla takich klasycznych dodatków do pieczywa, jak sery i wędliny. Można przygotować je niemal z każdego warzywa. Warto poszukać inspiracji w kuchni bliskowschodniej, gdzie królują takie przysmaki, jak popularny hummus czy paprykowa muhammara. Baba ghanoush, czyli pasta z bakłażana pieczonego, to jeszcze jedna ciekawa propozycja.
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 72
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 486
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1394
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1874
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 72
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 486
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1394
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1874
Składniki
Umyj bakłażany i ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Nagrzej piekarnik do 200°C. Ułóż bakłażany na kratce piekarnika wyłożonej folia aluminiową. Piecz warzywa przez 45-50 minut, co pewien czas obracając. Po upieczeniu skórka powinna być niemal zwęglona, a miąższ – skurczony i bardzo miękki. Upieczone bakłażany lekko przestudź i obierz ze skórki. Jeśli to konieczne, odciśnij miąższ z nadmiaru soku.
Umieść miąższ bakłażanów w misce. Dodaj pozostałe składniki – sok z cytryny, tahini, rozdrobniony czosnek i kmin rzymski. Zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz też dodać więcej soku z cytryny.
Pastę z bakłażana pieczonego możesz nakładać na kanapki, tosty, albo wyjadać łyżeczką bezpośrednio z miseczki. Przed konsumpcją polej pastę oliwą i oprósz posiekaną natką pietruszki. Dobrze komponuje się ze świeżymi warzywami (np. ogórkiem, pomidorkami cherry), ale też z owocami, nasionami granatu, uprażonym sezamem.