Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muhammara to tradycyjna bliskowschodnia pasta z papryki i orzechów. W Syrii czy Turcji jest równie popularna jak hummus. To wyśmienity dodatek do kanapek, ale można też podjadać muhammarę z krakersami czy pokrojonymi w słupki warzywami. Taki zestaw świetnie sprawdza się zwłaszcza podczas zakrapianych trunkami imprez. W oryginalnym przepisie znajdują się składniki, które nie zawsze mamy pod ręką. Niech nie zniechęca cię to do przygotowania muhammary! Melasę z granatów możesz zastąpić miodem, limonkę – cytryną, a zamiast macy użyć kawałka czerstwego chleba.
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 424
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 283
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 40
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 752
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 162
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 48
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 424
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 283
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 40
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 752
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 162
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 48
Składniki
Umyj papryki i upiecz w całości w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po pół godzinie pieczenia włóż je do miski i szczelnie owiń ją folią (lub po prostu włóż warzywa do foliowego worka). Dzięki temu, gdy papryki wystygną, z łatwością zdejmiesz z nich skórkę. Obierz przestudzone papryki i usuń z nich gniazda nasienne.
Obierz ząbki czosnku. Posiekaj orzechy. Z połowy limonki wyciśnij sok. Umieść wszystkie składniki na muhammarę w kielichu blendera (jeśli dysponujesz blenderem ręcznym – w misce). Zblenduj do uzyskania jednolitej, dość gładkiej masy. Jeśli pasta okaże się zbyt gęsta, dodaj do niej nieco wody.
Samodzielnie przygotowaną pastę z papryki i orzechów możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni. By zawsze wyglądała apetycznie, serwuj ją podlaną odrobiną oliwy z oliwek i udekorowaną pokruszonymi orzechami włoskimi lub pestkami granatu.