Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muhammara to tradycyjna bliskowschodnia pasta z papryki i orzechów. W Syrii czy Turcji jest równie popularna jak hummus. To wyśmienity dodatek do kanapek, ale można też podjadać muhammarę z krakersami czy pokrojonymi w słupki warzywami. Taki zestaw świetnie sprawdza się zwłaszcza podczas zakrapianych trunkami imprez. W oryginalnym przepisie znajdują się składniki, które nie zawsze mamy pod ręką. Niech nie zniechęca cię to do przygotowania muhammary! Melasę z granatów możesz zastąpić miodem, limonkę – cytryną, a zamiast macy użyć kawałka czerstwego chleba.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 102
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 117
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 102
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 117
Składniki
Umyj papryki i upiecz w całości w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po pół godzinie pieczenia włóż je do miski i szczelnie owiń ją folią (lub po prostu włóż warzywa do foliowego worka). Dzięki temu, gdy papryki wystygną, z łatwością zdejmiesz z nich skórkę. Obierz przestudzone papryki i usuń z nich gniazda nasienne.
Obierz ząbki czosnku. Posiekaj orzechy. Z połowy limonki wyciśnij sok. Umieść wszystkie składniki na muhammarę w kielichu blendera (jeśli dysponujesz blenderem ręcznym – w misce). Zblenduj do uzyskania jednolitej, dość gładkiej masy. Jeśli pasta okaże się zbyt gęsta, dodaj do niej nieco wody.
Samodzielnie przygotowaną pastę z papryki i orzechów możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni. By zawsze wyglądała apetycznie, serwuj ją podlaną odrobiną oliwy z oliwek i udekorowaną pokruszonymi orzechami włoskimi lub pestkami granatu.