Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki cebulowe – idealne jako dodatek do zupy. Kruche ciasto wraz z lekko słodkim nadzieniem pasuje również jako samodzielna przekąska.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 653
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1389
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25771
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 653
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1389
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25771
Składniki
Przygotuj ciasto. Drożdże rozpuść w śmietanie. Dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, pieprz i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozetrzyj w palcach na kruszonkę. Dodaj żółtko i śmietanę z drożdżami. Zagnieć szybko gładkie ciasto – nie wyrabiaj zbyt długo.
Owiń w folię i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
Cebulę obierz i pokrój w piórka lub cienkie półplasterki.
W rondlu roztop masło, dodaj cebulę i duś na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodaj cukier i wodę, kontynuuj duszenie, aż cebula będzie złocista i miękka.
Na końcu dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość ok. 3 mm i wytnij prostokąty. Wzdłuż dłuższego boku rozłóż farsz i złóż paszteciki cebulowe na pół. Dokładnie zlep brzegi. Układaj na blaszce z papierem do pieczenia. Rozsmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp tartym serem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20-25 minut.