Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koszyczki z kruchego ciasta, wypełnione pysznym pasztetem. W środku skrywa się niespodzianka w postaci jajka przepiórczego.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 474
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 813
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 474
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 813
Składniki
Wykonanie pasztetu: Boczek i karkówkę pokroić na średniej wielkości kawałki. Włożyć do garnka, dodać ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i płaską łyżkę soli. Na wierzch poukładać cebulę pokrojoną w grube plastry. Wlać wodę, tylko tyle by przykryła cebulę i mięso. Dusić na małym ogniu około 3 - 4 godziny, aż mięso będzie miękkie i rozpadające. Dodać wątróbkę i całość gotować jeszcze 20 minut. Mięso i cebulę wyjąć z wywaru, przestudzić. Bułkę namoczyć w wywarze. Mięso, cebulę i bułkę przepuścić 3 razy przez maszynkę. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Wykonanie ciasta kruchego: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
W niewielkim rondelku zagotować wodę z dużą ilością soli. Gdy woda zacznie się gotować, włożyć delikatnie jajka. Gotować około 3 - 4 minuty. Ugotowane jajka włożyć do miski z zimną wodą. Gdy przestygną wyjąć je i poturlać na desce do krojenia, delikatnie przyciskając dłonią. Ponownie włożyć do wody, obrać.
Wykonanie pasztecików: Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Przygotować foremkę na muffinki. Z ciasta wyciąć cienkie paseczki, oraz 16 - 18 niewielkich kółek. Na brzegach foremki ułożyć 8 pasków ciasta. Między nimi wpleść kolejne paski, formując koszyk. Na dnie foremki umieścić wcześniej wycięte kółko, delikatnie docisnąć. Jeżeli ktoś nie ma cierpliwości wystarczy, że dno i brzegi foremki na muffinki wyłoży ciastem, bez robienia koszyka. Gotowe koszyczki włożyć na pół godziny do lodówki.
Schłodzone koszyczki do połowy wypełnić pasztetem. W środek wcisnąć jajko. Całość przykryć pasztetem, wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC na około 50 - 60 minut. Paszteciki podawać z sosem żurawinowym lub śmietanowo - chrzanowym.