Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche paszteciki wigilijne z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami. Serwuj obowiązkowo z kubkiem czerwonego barszczu. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Znikają ze stołu w mgnieniu oka.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22620
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14939
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22620
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14939
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Składniki
Suszone grzyby zalej wodą. Gotuj przez około 20 minut. Następnie grzyby odcedź i odstaw je do wystudzenia. Wystudzone grzyby pokrój w drobną kostkę.
Świeżą kapustę drobno poszatkuj i przełóż do garnka. Zalej szklanką wody i duś przez około 10 minut.
Kapustę kiszoną odsącz z zalewy (jeśli jest mocno kwaśna, możesz ją przepłukać pod bieżącą wodą). Odsączoną kapustę dodaj do poszatkowanej, świeżej kapusty. Wsyp pokrojone, suszone grzyby. Dodaj 2 łyżki masła. Składniki gotuj przez około 30 minut (do miękkości) pod przykryciem. Farsz dopraw solą i pieprzem. Następnie odstaw do wystudzenia.
Przygotuj kruche ciasto na paszteciki. Mąkę przesiej do miski, wbij jajko, dodaj szczyptę soli. Masło zetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych składników. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Odwiń je z folii i rozwałkuj na placek o grubości około 2-3 mm.
Z ciasta wytnij kwadraty. Wzdłuż jednej krawędzi ułóż nadzienie. Ciasto z farszem zwiń w rulon.
Blachę wyściel papierem do pieczenia. Paszteciki wigilijne ułóż obok siebie w niewielkich odstępach.
Do miski wbij jajko i rozkłóć je widelcem. Rozmąconym jajkiem posmaruj paszteciki.
Paszteciki wigilijne piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Pod koniec pieczenia paszteciki powinny nabrać pięknego, złotego koloru.