Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okazuje się, że ciasto na pizzę jest bardzo uniwersalne. Możesz z niego wykonać pyszne paszteciki z dodatkiem pełnego smaku sosu pomidorowego. Bardzo zabieganym i zapracowanym osobom radzimy użyć gotowego ciasta na pizzę i sosu marinara ze słoika. Jednak poniższy przepis obejmuje przygotowanie dania od podstaw.
Polecam.
Odsłon: 661
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4429
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1121
Polecam.
Odsłon: 661
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4429
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1121
Składniki
Przesiej mąkę do miski, zrób wgłębienie i wkrusz świeże drożdże. Dolej do tego odrobinę ciepłej wody, następnie dodaj cukier, oliwę i sól. Wymieszaj składniki widelcem, po czym wlej całą ciepłą wodę. Gdy uzyskasz gęstą i klejącą masę, przenieś ciasto na blat podsypany mąką i zagniataj około 10-15 minut. Możesz także wspomóc się robotem kuchennym ze specjalnym hakiem do wyrabiania ciasta. Gdy ciasto jest gotowe, przełóż je do miski, oprósz je mąką, by nie wyschło, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotuj sos. Do garnka z grubym dnem wlej olej, rozgrzej, wrzuć posiekaną cebulkę, a po chwili zmiażdżony czosnek. Gdy warzywa będą złote, wrzuć do garnka pomidory i gotuj na średnim ogniu około 40 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Na koniec dopraw ziołami, cukrem, solą i pieprzem. Sos powinien zgęstnieć, a jeśli chcesz, by był bardziej gładki, zmiel go w blenderze.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj na bardzo cienki, prostokątny arkusz. Posmaruj go przygotowanym sosem i posyp drobno startym serem. Zaczynając od dołu, zwiń ciasto w zwarty rulon i dobrze sklej brzegi. Ostrym nożem lub radełkiem do krojenia pizzy wycinaj krążki o szerokości około 2-3 cm i układaj na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Górę pasztecików posyp sezamem. Wstaw blachę do pieca na około 15-20 minut i piecz w 180-190°C. Gotowe paszteciki wystudź i przykryj papierem śniadaniowym, by nie wyschły. Podawaj samodzielnie lub z ulubionym dipem.