Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 597

Dodano:

Odsłon: 7766

Paszteciki z kapustą i grzybami to idealny dodatek do wigilijnego czerwonego barszczu

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 400g kapusty kiszonej
  • 50g mieszanki suszonych grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • masło
  • sól, pieprz, liść laurowy, cukier, kminek, suszony majeranek
  • białko jajka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby wkładamy na małego rondelka i zalewamy wrzątkiem by zmiękły – trwa to ok 20 minut. Następnie kroimy je w mniejsze części, wody nie wylewamy. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę, szklimy.

  2. Kapustę przekładamy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą na tyle by odpowiadała nam jej kwaśność. Przekładamy na deskę i drobno kroimy. Dodajemy do cebulki wraz z grzybami i mieszamy. Dodajemy kolejna łyżkę masła i dusimy na małym ogniu ok 20 minut uważając by nic nie przypalić. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy, szczyptę cukru oraz kminek. Mieszamy, wyjmujemy liść laurowy i studzimy.

  3. Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy i wzdłuż dłuższego boku rozkładamy powstały farsz. Ciasto zwijamy tak by powstała nam rolada z farszem. Następnie ucinamy kawałki rolady, rozkładamy je na papierze do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy majerankiem. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń