Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta coraz bliżej. Przygotowania idą pełną parą. Zrobiłam ostatnio paszteciki z mojego ulubionego ciasta. W środku farsz z pieczarek i kapusty kiszonej. Paszteciki z tego ciasta robię od lat. Jak dla mnie jest idealne. Dobrze się z nim pracuje, nie trzeba podsypywać mąką. Można je mrozić. Po rozmrożeniu wystarczy podgrzać w piekarniku i paszteciki są jak świeże.
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4401
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1110
Polecam.
Odsłon: 640
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4401
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1110
Polecam.
Odsłon: 640
Składniki
Kapustę zalać wodą i ugotować, 20-30 minut. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie dodać masło, kiedy się roztopi, dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują. Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem. Ugotowaną kapustę drobno pokroić, dodać podsmażone pieczarki. Wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski, wkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na około 15 minut. Następnie wsypać mąkę, dodać sól, jajka i roztopione i przestudzone masło. Wymieszać i wyrobić mikserem z hakami, lub robotem. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę.
Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę. Podzielić na dwie części. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt, na środek wyłożyć farsz i rozsmarować. Brzegi powinny zostać wolne.
Zawinąć ciasto w roladę, następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Gotowe paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać makiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, około 30 minut.