Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet domowy z grzybami opiera się na kilku rodzajach mięsa urozmaiconych o leśny posmak. Jest kremowy i świetnie nadaje się jako przystawka na zimno. Możesz go też używać zamiast wędliny na kanapki, np. z chlebem razowym.
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2155
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2155
Składniki
Suszone grzyby dokładnie opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnie ugotuj je do miękkości w tej samej wodzie, odcedź i drobno posiekaj.
Cielęcinę, łopatkę i surowy boczek pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka, zalej wodą. Dodaj liście laurowe i ziela angielskie. Zagotuj i zostaw na średnim ogniu na około 30-40 minut aż mięso zmięknie.
Wątróbkę umyj i dobrze osusz. Jeśli to konieczne, to podziel ją na mniejsze części. Posól ją, popieprz i oprósz mąką. Podsmaż na oleju z każdej strony aż się zarumieni.
Odsączone mięso oraz podsmażoną wątróbkę, surowy boczek i ugotowane grzyby zmiel dwukrotnie w maszynce. Do zmielonej masy dodaj żółtka, śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Osobno ubij białka z odrobiną soli i dodaj do miski. Dobrze wymieszaj.
Przełóż masę na pasztet domowy z grzybami do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut bez przykrycia. Po tym czasie przykryj i zostaw jeszcze na 20 minut.