Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet rybny

Pasztet rybny

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 5522

Dodano:

Odsłon: 5219

Doskonaly i bardzo prosty paszetet rybny, nie tylko na wigilijny stól. Smakuje zawsze, natomiast optycznie prezentuje sie lepiej, jesli zastosujemy dwie ryby o róznych kolorach. U mnie raki rzeczne sa bardzo popularne i dostepne w kazdym sklepie rybnym, ale mozna równiez zastosowac krewetki, albo nawet z nich zrezygnowac. Mozna równiez zastosowac inne foremki i ukladac warstwy wedlug uznania - w tym wypadku fantazja nie zna granic.

Składniki

  • 1 filet z łososia
  • 1 filet z okonia
  • plastry wędzonego łososia ( ilosc zalezy od wielkosci foremki)
  • garść raków rzecznych lub krewetek (opcjonalnie)
  • garść pistacji
  • śmietana kremowa
  • 2 białka
  • koper
  • sól i pieprz
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Posiekac filet z lososia i zblendowac z 1 bialkiem i odrobina smietany.
    Tak samo postepowac z filetem okonia, a nastepnie wlozyc dwie masy do lodówki na 30 minut.
    Ponownie zblendowac dodajac 2 lyzki smietany do kazdej masy i powtórzyć tak 3 razy, aż 500 g masy rybnej bedzie zawierac około 200 g smietany. Jeśli smietana zostanie dodana od razu, wówczas masa nie bedzie kremowa po pieczenia.
    Obydwie masy doprawiamy sola i pieprzem, do bialej dodajemy jeszcze koper.

    Natluszczona foremke wykladamy istacjami i plastrami wedzonego lososia i wkladamy do niej kolejne warstwy rybne wg. uznania, srodkowa warstwe wypelniamy miesem raków lub krewetkami.
    Piec w kapieli wodnej w piekarniku (160° C ) przez ok. 60 minut .
    Po wyjeciu przycisnac wierzch deseczka z ciezarem az do nastepnego dnia, aby paszet pozostal zwarty.

  2. Podawac na zimno. lub lekko cieply.

  3. Inna wersja z innej foremki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń