Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet rozpływa się w ustach i smakuje niesamowicie pysznie. Jest bardzo aromatyczny i szybko znika.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1053
Polecam.
Odsłon: 1005
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 775
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1053
Polecam.
Odsłon: 1005
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 775
Składniki
Mięso myjemy, kroimy w kawałki, (które przejdą nam po parzeniu przez gardziel maszynki do mielenia mięsa). Przygotowujemy odpowiedniej wielkości garnek, wkładamy obrane warzywa, jedną cebulę, mięso bez wątroby i przyprawy (liście laurowe, goździk, ziele angielskie). Zalewamy ciepłą wodą lekko ponad powierzchnię. Gotujemy do stanu al´dente. Mięso i cebulę wykładamy z garnka na sito do wystudzenia. Odlewamy 0,5 litra wywaru. W pozostałości wywary w garnku parzymy przez 15 minut wątrobę wieprzową. Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa. Zakładamy najmnieszej wielkości siatkę i mielimy,(u mnie 2,7 mm) letnie mięso, cebulę parzoną i parzoną wątrobę. Warzyw nie mielę. Do pasztetu dodaję s jedną surową cebulę, która jest wraz z mięsem mielona. Dodajemy odlany wywar z gotowania, jajka, ważymy farsz i dodajemy wszystkie przyprawy wraz z solą w/g uzyskanej wagi. Dokładnie mieszamy. Przygotowujemy pasztet do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 190°C, góra/dół przez 1 godzinę.