Dziś zapraszam na pasztet z cukinii. Okazuje się, że cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, można z niej zrobić naprawdę wiele smacznych rzeczy. Tym razem postawiłam na pasztet. Jest naprawdę pyszny i bardzo delikatny. Świetnie smakuje na kanapkach, ale też samodzielnie z sosem czosnkowym. Piekłam w keksówce 20x10
Pasztet z cukinii
Składniki
- 750 g. cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu środków)
- 1 większa cebula
- 1 większa marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 1 szklanka bułki tartej (szklanka 240 ml )
- 150 g. sera żółtego
- 50 g. sera feta
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól, pieprz
Składniki
- 750 g. cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu środków)
- 1 większa cebula
- 1 większa marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 1 szklanka bułki tartej (szklanka 240 ml )
- 150 g. sera żółtego
- 50 g. sera feta
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Przełożyć na sito i posolić (wsypałam 1 płaską łyżeczkę soli) i zostawić żeby puściła sok na około 1 godzinę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, podsmażyć chwilę i dodać marchewkę. Smażyć kilka minut często mieszając. Pod koniec smażenia dodać utarty na drobnych oczkach czosnek, smażyć jeszcze około pół minuty. Następnie zostawić do wystudzenia.
Cukinię odcisnąć i przełożyć do miski, dodać podsmażone warzywa, bułkę tartą, jajka, ser żółty utarty na tarce, pokruszony ser feta i przyprawy.
Wszystko razem wymieszać, a następnie wyrobić dłonią. Tak przygotowaną masę przełożyć do keksóki wyłożonej folią aluminiową i docisnąć.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 65 minut. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Przepis w Waszym wykonaniu (12)
Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2851
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 244
Ostatnio komentowane przepisy
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2851
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 244
Składniki
- 750 g. cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu środków)
- 1 większa cebula
- 1 większa marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 1 szklanka bułki tartej (szklanka 240 ml )
- 150 g. sera żółtego
- 50 g. sera feta
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól, pieprz
Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Przełożyć na sito i posolić (wsypałam 1 płaską łyżeczkę soli) i zostawić żeby puściła sok na około 1 godzinę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, podsmażyć chwilę i dodać marchewkę. Smażyć kilka minut często mieszając. Pod koniec smażenia dodać utarty na drobnych oczkach czosnek, smażyć jeszcze około pół minuty. Następnie zostawić do wystudzenia.
Cukinię odcisnąć i przełożyć do miski, dodać podsmażone warzywa, bułkę tartą, jajka, ser żółty utarty na tarce, pokruszony ser feta i przyprawy.
Wszystko razem wymieszać, a następnie wyrobić dłonią. Tak przygotowaną masę przełożyć do keksóki wyłożonej folią aluminiową i docisnąć.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 65 minut. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Bardzo ciekawa propozycja gratuluję
Rewelacyjny! :)
Pyszotka:)
Super alternatywa dla tradycyjnego pasztetu;)
Fajny, ciekawy przepis, a pasztet na pewno smaczny.;)