Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najczęściej mięso z rosołu wykorzystujemy jako farsz do pierogów lub dajemy je do potrawki, ale również robimy z niego pasztety. Dzisiaj gotowałyśmy rosół na porcjach rosołowych z kaczki i indyka. Z mięsa i warzyw z naszego rosołu upieczemy prosty, bardzo delikatny, aromatyczny i smaczny pasztet.
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 1020
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 180
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 416
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 1020
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 180
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 416
Składniki
Bułkę zamaczamy w zimnym mleku, aby całkowicie rozmiękła.
Wystudzone mięso, warzywa (marchew, seler) i rozmoczoną bułkę, lekko odciśniętą przepuszczamy przez maszynkę do mielenia trzy razy. Można zmielić wszystko również w malakserze.
Do tak przygotowanej masy dajemy żółtka, startą na drobnych oczkach cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wyrabiamy dokładnie masę i jeśli jest zbyt zwarta dodajemy trochę odłożonego rosołu. My dodałyśmy 1/4 szklanki i dwie łyżki bułki tartej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i łączymy z pasztetem.
Przekładamy gotową masę do foremki o wymiarach 25x12 cm. Wygładzamy wierzch zwilżoną dłonią. Robimy widelcem ozdobne rowki i posypujemy wierzch pasztetu resztą bułki tartej, wstawiamy do gorącego piekarnika.
Pasztet pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upieczony wyjmujemy i odkładamy do całkowitego przestudzenia, następnie do lodówki do stężenia.
Pasztet z kaczki z warzywami gotowy!
Mięso do pasztetu i warzywa zostały użyte z rosołu z przepisu:
https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-rosol-z-kaczki-z-makaronem,2024655,walek.html