Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najczęściej mięso z rosołu wykorzystujemy jako farsz do pierogów lub dajemy je do potrawki, ale również robimy z niego pasztety. Dzisiaj gotowałyśmy rosół na porcjach rosołowych z kaczki i indyka. Z mięsa i warzyw z naszego rosołu upieczemy prosty, bardzo delikatny, aromatyczny i smaczny pasztet.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 888
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 70
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2128
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4146
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 888
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 70
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2128
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4146
Składniki
Bułkę zamaczamy w zimnym mleku, aby całkowicie rozmiękła.
Wystudzone mięso, warzywa (marchew, seler) i rozmoczoną bułkę, lekko odciśniętą przepuszczamy przez maszynkę do mielenia trzy razy. Można zmielić wszystko również w malakserze.
Do tak przygotowanej masy dajemy żółtka, startą na drobnych oczkach cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wyrabiamy dokładnie masę i jeśli jest zbyt zwarta dodajemy trochę odłożonego rosołu. My dodałyśmy 1/4 szklanki i dwie łyżki bułki tartej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i łączymy z pasztetem.
Przekładamy gotową masę do foremki o wymiarach 25x12 cm. Wygładzamy wierzch zwilżoną dłonią. Robimy widelcem ozdobne rowki i posypujemy wierzch pasztetu resztą bułki tartej, wstawiamy do gorącego piekarnika.
Pasztet pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upieczony wyjmujemy i odkładamy do całkowitego przestudzenia, następnie do lodówki do stężenia.
Pasztet z kaczki z warzywami gotowy!
Mięso do pasztetu i warzywa zostały użyte z rosołu z przepisu:
https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-rosol-z-kaczki-z-makaronem,2024655,walek.html