Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior to bardzo wszechstronne warzywo, z którego można wyczarować wiele ciekawych, a przede wszystkim smacznych dań. Jednym z nich jest pasztet, który podbije nie jedno podniebienie. Jego smak przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i mięsożercom.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 256
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 773
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3622
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 256
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 773
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3622
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Składniki
Kalafiora opłucz pod bieżącą wodą, usuń liście i pokrój go na różyczki. Ziemniaka obierz, umyj i pokrój w kostkę.
Zagotuj bulion warzywny. Po czasie wrzuć do niego kalafiora i ziemniaki. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. W osobnym garnku ugotuj kaszę jaglaną. Odcedź całość, zostawiając bulion w innym naczyniu. Kaszę przełóż do miski i rozdziel ziarna widelcem.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż się zeszkli.
Różyczki kalafiora, ziemniaki i cebulę umieść w naczyniu i zmiksuj na gładką masę.
Następnie dodaj kaszę jaglaną, musztardę, chrzan oraz masło orzechowe. Dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie, by wszystkie składniki się połączyły.
Keksówkę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Do formy przełóż całą masę i wierzch wyrównaj łyżką. Pasztet wstaw do piekarnika i piecz ok. 50 minut. Wyjmij u pozostaw do ostudzenia, a następnie pokrój na porcje.