Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior to bardzo wszechstronne warzywo, z którego można wyczarować wiele ciekawych, a przede wszystkim smacznych dań. Jednym z nich jest pasztet, który podbije nie jedno podniebienie. Jego smak przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i mięsożercom.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1103
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2878
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 972
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1736
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14713
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1103
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2878
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 972
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1736
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14713
Składniki
Kalafiora opłucz pod bieżącą wodą, usuń liście i pokrój go na różyczki. Ziemniaka obierz, umyj i pokrój w kostkę.
Zagotuj bulion warzywny. Po czasie wrzuć do niego kalafiora i ziemniaki. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. W osobnym garnku ugotuj kaszę jaglaną. Odcedź całość, zostawiając bulion w innym naczyniu. Kaszę przełóż do miski i rozdziel ziarna widelcem.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż się zeszkli.
Różyczki kalafiora, ziemniaki i cebulę umieść w naczyniu i zmiksuj na gładką masę.
Następnie dodaj kaszę jaglaną, musztardę, chrzan oraz masło orzechowe. Dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie, by wszystkie składniki się połączyły.
Keksówkę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Do formy przełóż całą masę i wierzch wyrównaj łyżką. Pasztet wstaw do piekarnika i piecz ok. 50 minut. Wyjmij u pozostaw do ostudzenia, a następnie pokrój na porcje.