Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najczęściej mięso z rosołu wykorzystujemy jako farsz do pierogów lub dajemy je do potrawki, ale również robimy z niego pasztety. Dzisiaj gotowałyśmy rosół na porcji rosołowej z indyka. Z mięsa i warzyw z naszego rosołu upieczemy prosty, bardzo delikatny i smaczny pasztet.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3733
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2062
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5492
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5523
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3733
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2062
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5492
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5523
Składniki
Kajzerkę zamaczamy w zimnej wodzie, aby całkowicie rozmiękła.
Wystudzone mięso, warzywa (marchew, seler, czosnek) i rozmoczoną, lekko odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia trzy razy. Można zmielić wszystko w malakserze.
Do tak przygotowanej masy dajemy jajka i przyprawy. Wyrabiamy dokładnie masę i jeśli jest zbyt zwarta dodajemy trochę odłożonego rosołu. My dodałyśmy 1/4 szklanki. Przekładamy gotową masę do foremki . Wygładzamy wierzch zwilżoną dłonią. Kładziemy na wierzchu płatki smalcu.
Pasztet pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upieczony wyjmujemy i odkładamy do całkowitego przestudzenia, następnie do lodówki do stężenia.
Pasztet z mięsa z rosołu gotowy!