Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z pistacjami

Pasztet z pistacjami

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 982

Dodano:

Odsłon: 1425

Pasztet drobiowy z grzybami i pistacjami

Składniki

  • 3 - udka z indyka
  • 3 - udka z kurczaka
  • 50 dag - wątróbki drobiowej
  • 2 - marchewki
  • 1 - pietruszka
  • 3 - cebule
  • 10 dag - suszonych grzybów
  • 20 dag - pistacji
  • 4 - jajka
  • ½ szklanki - śmietany 30%
  • 200 ml - oliwy lub oleju
  • 15 ml - koniaku
  • 2 łyżeczki - masła
  • 2 - liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka - mielonego imbiru
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pasztet z pistacjami

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyć. Pistacje obrać, wstępnie podgotować (przez kilka minut). Mięso podsmażyć, dodać grzyby (wraz z wodą), jarzyny, ziele angielskie i liście laurowe. Ugotować.

  2. Cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić na maśle, następnie dodać wątróbkę i podsmażyć.

  3. Ugotowane i schłodzone mięso oddzielić od kości, wraz z wątróbką, grzybami i jarzynami przepuścić przez maszynkę do mielenia (2 razy). Dodać pistacje, imbir, śmietanę, sos sojowy, koniak, sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową, roztrzepane jajka i oliwę.

  4. Wyrobić bardzo dokładnie, po czym przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 1 ½ godziny w temp. 220 st. C.

  5. Podawać z żurawiną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń