Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z selera jest świetnym zamiennikiem dla osób na diecie wegetariańskiej. Zamiast klasycznego mięsa z powodzeniem możesz użyć właśnie selera z dodatkiem cebuli i marchewki. Danie jest aromatyczne i wyraziste w smaku, nieco pikantne. Konsystencja jest zwarta, pasztet bardzo dobrze się kroi i świetnie pasuje do świeżego pieczywa, krakersów czy desek wędlin i serów.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11964
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16493
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5305
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11964
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16493
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5305
Składniki
Seler, marchewkę i cebulę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Umieść warzywa w garnku i dodaj masło.
Postaw garnek na małym ogniu i gotuj całość przez kilka minut, do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj.
Zdejmij masę z ognia i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Dodaj bułkę tartą i delikatnie przemieszaj.
Następnie wbij jajka i wymieszaj całość do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.
Formę do keksówki o wymiarach 12x32 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nadmiar strzepnij. Przełóż do środka masę selerową, wyrównaj i dociśnij, by wewnątrz nie było pustych przestrzeni.
Pasztet z selera wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. godzinę. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia przed wyjęciem z formy.
Pasztet przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 5 dni. Podawaj na zimno lub ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionych sosów, warzyw czy owoców.