Do góry

Przekąski Przepis na:

Pempuchy

Pempuchy

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 646

Dodano:

Odsłon: 8144

Smak mojego dzieciństwa jak mam robiła je w piątek. Piątek był w moim rodzinnym domu dniem bez mięsa ... Więcej na: http://projectswithtaste.blogspot.com/

Składniki

  • 1/2 kg mąki luksusowej do ciast drożdżowych
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • mleko (ok. 2 szklanki)
  • 9 g drożdży błyskawicznych
  • Olej słonecznikowy
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pempuchy

Przygotowanie

  1. Na początku robimy rozczyn. W 1/2 szklance ciepłego mleka (nie gorącego) mieszamy drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Następnie odstawiamy rozczyn na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (szybko rosną). Do plastikowej miski wsypujemy resztę mąki, cukier waniliowy, resztę cukru, sól oraz jajka. Jak szklanka z rozczynem będzie pełna, przelewamy go do miski i mieszamy drewnianą łyżką wszystkie składniki, dopóki się nie połączą na idealną masę. W czasie mieszania dolewaj mleka (musi mieć temperaturę pokojową). Konsystencja powinna być nie za rzadka, nie za gęsta. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia minimum 30 minut. Czekamy, aż ciasto urośnie tak, że wypełnij miskę. Na patelni rozgrzewamy olej (ale nie za bardzo). Pempuchy kładziemy na paleni (kładziemy zamoczoną w zimnej wodzie łyżką) i smażymy z obu stron na średnim ogniu aż się zarumienią. Posypujemy je cukrem pudrem przed podaniem, smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń