Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczarki faszerowane zapiekane

Pieczarki faszerowane zapiekane

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 1799

Dodano:

Odsłon: 20282

Pieczarki faszerowane i zapieczone w piekarniku są pyszną przekąską lub dodatkiem do obiadu. Robię je dość często i stosuję różne nadzienia. Tym razem pieczarki m.in. z serem żółtym.

Składniki

  • 20 średniej wielkości pieczarek
  • 1 surowe jajko
  • około 80 g żółtego sera
  • 1 mała cebula
  • łyżeczka siekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • ostra papryka w proszku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczarki obieramy, myjemy, oddzielamy nóżki od kapeluszy.

  2. Nóżki oraz pięć kapelusików drobno siekamy albo ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  3. Cebulę drobno siekamy.

  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią cebulę. Smażymy do zeszklenia.

  5. Do cebuli dodajemy starte pieczarki. Delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem. Smażymy do odparowania wody.

  6. Do przestudzonych pieczarek dodajemy surowe jajko, 2/3 startego na tarce o drobnych oczkach żółtego sera, 3 łyżki tartej bułki, łyżeczkę posiekanej natki pietruszki, delikatnie doprawiamy.

  7. Masą wypełniamy kapelusze pieczarek, które układamy w żaroodpornej formie wysmarowanej łyżką oliwy.

  8. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Po 15 minutach pieczenia, formę wyjmujemy z piekarnika i pieczarki posypujemy pozostałą częścią żółtego sera. Ser oprószamy czerwoną papryką w proszku

  9. Pieczemy jeszcze około 15 minut do lekkiego zrumienienia sera

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń