Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarki faszerowane i zapieczone w piekarniku są pyszną przekąską lub dodatkiem do obiadu. Robię je dość często i stosuję różne nadzienia. Tym razem pieczarki m.in. z serem żółtym.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9540
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1147
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11498
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 515
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9540
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1147
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11498
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 515
Składniki
Pieczarki obieramy, myjemy, oddzielamy nóżki od kapeluszy.
Nóżki oraz pięć kapelusików drobno siekamy albo ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią cebulę. Smażymy do zeszklenia.
Do cebuli dodajemy starte pieczarki. Delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem. Smażymy do odparowania wody.
Do przestudzonych pieczarek dodajemy surowe jajko, 2/3 startego na tarce o drobnych oczkach żółtego sera, 3 łyżki tartej bułki, łyżeczkę posiekanej natki pietruszki, delikatnie doprawiamy.
Masą wypełniamy kapelusze pieczarek, które układamy w żaroodpornej formie wysmarowanej łyżką oliwy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Po 15 minutach pieczenia, formę wyjmujemy z piekarnika i pieczarki posypujemy pozostałą częścią żółtego sera. Ser oprószamy czerwoną papryką w proszku
Pieczemy jeszcze około 15 minut do lekkiego zrumienienia sera