Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarki faszerowane zapiekane to pyszna przekąska, albo świetny dodatek do dania głównego. Dziś przyrządziłam je jako przekąskę i wszystkim bardzo smakowały. Ten przepis pochodzi z bardzo starej książki, która nie ma już strony tytułowej, więc nie podam jej tytułu, a szkoda, bo zawiera bardzo ciekawe przepisy. To przepis na 18 średnich pieczarek
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 142
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 142
Składniki
Pieczarki obieramy, oddzielamy nóżki i myjemy
Nóżki i 2 kapelusze bardzo drobno kroimy. Cebulkę drobno siekamy
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy do lekkiego zeszklenia. Następnie dodajemy drobno posiekane nóżki i 2 kapelusze. Solimy, dodajemy pieprz i smażymy na wolnym ogniu aż do odparowania wody. Studzimy
Jajko ugotowane na twardo drobno siekamy. Dodajemy przestudzone pieczarki, wbijamy surowe jajko, dodajemy łyżkę posiekanego koperku ( może być mrożony ), dosypujemy tartą bułkę i doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy
Kapelusiki bardzo delikatnie oprószamy solą i nakładamy do nich farsz. Farsz nieco "urośnie" podczas pieczenia, więc nie ma potrzeby nakładać kopiasto farszu ( zresztą nie wystarczyłoby go ). Nakładamy go równo z kapeluszem
Na środek każdej pieczarki z nadzieniem nakładamy maleńki kawałeczek masła
Pieczarki układamy w żaroodpornym naczyniu grubo wysmarowanym masłem
Naczynie z pieczarkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy ok 30 - 35 minut do ładnego zrumienienia pieczarek