Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarki nadziewane bezmięsne to świetna propozycja dla wegetarian, którzy szukają aromatycznej i ciekawej przystawki imprezowej czy grillowej. Rozpływający się w ustach, maślany farsz i chrupiące zwiększenie orzechem włoskim pozostanie w twojej pamięci na długo.
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1415
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 203
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1415
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 203
Składniki
Pieczarki oczyść wilgotną szmatką, usuwając wszelkie zanieczyszczenia. Usuń trzonki z grzybów i pokrój je w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i dodaj bułkę tartę oraz wszystkie przyprawy i parmezan. Wlej łyżkę oliwy z oliwek i wymieszaj. Mieszanka powinna być wilgotna i pokryta masłem. Smaż ją na średnim ogniu, aż uzyska złocistobrązową barwę i będzie lekko klejąca, konsystencji kruszonki.
Zdejmij bułkę tartą z patelni i przenieś ją do miski. Na tej samej patelni dodaj trzonki grzybów i podsmaż je do zrumienienia. Po usmażeniu dodaj je do miski z bułką i całość wymieszaj.
Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia ciasta wyłóż papierem pergaminowym. Napełniaj każdą pieczarkę przygotowanym farszem i odkładaj ją do naczynia. Dobrze dociskaj nadzienie i formuj na górze kopczyk.
Wierzch pieczarek skrop pozostałymi dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Pieczarki nadziewane bezmięsne wyjmij i udekoruj świeżą pietruszką oraz kawałkiem orzecha włoskiego.
Podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło.