Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarki w cieście naleśnikowym to przekąska, która łączy w sobie chrupiącą, złocistą panierkę z soczystym, grzybowym wnętrzem. To prosta potrawa, którą wykonasz w kilka chwil. Będzie idealna jako przegryzka na spotkania z przyjaciółmi lub smaczny dodatek do ulubionego sosu. Niech nie zdziwi cię dodatek proszku do pieczenia w cieście naleśnikowym - dzięki temu panierka będzie niezwykle chrupiąca.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2646
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20151
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 568
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 752
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7186
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2646
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20151
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 568
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 752
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7186
Składniki
Do miski wsyp przesianą mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, czarnym pieprzem i słodką papryką. Możesz dosypać także oregano, curry lub szczyptę papryczki chili. W misce ubij jajko, dolej mleko, a następnie dosypuj mączną mieszankę i wymieszaj, aby uzyskać gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw miskę z ciastem na 20 minut.
Wybierz pieczarki o podobnej wielkości, aby uzyskać równe smażenie. Oczyść grzyby, w razie potrzeby odetnij trzonki, żeby pozostały same kapelusze – trzonków możesz użyć np. do farszu na pierogi.
W głębokiej patelni lub szerokim garnku rozgrzej olej. Potrzebujesz ok. 500 ml (lub więcej). Pieczarki obtocz w mące, po czym zanurzaj w naleśnikowym cieście, potrzymaj chwilę na widelcu, aby nadmiar ciasta skapał i delikatnie wkładaj grzyby na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż z dwóch stron na złoty kolor (jak pączki), po czym wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku.
Pieczarki w cieście naleśnikowym podawaj na ciepło i maczaj w sosie słodko-kwaśnym lub jogurtowo-czosnkowym. Sprawdzą się także jako element dania obiadowego lub przekąska na zimno.