Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarki w cieście naleśnikowym to przekąska, która łączy w sobie chrupiącą, złocistą panierkę z soczystym, grzybowym wnętrzem. To prosta potrawa, którą wykonasz w kilka chwil. Będzie idealna jako przegryzka na spotkania z przyjaciółmi lub smaczny dodatek do ulubionego sosu. Niech nie zdziwi cię dodatek proszku do pieczenia w cieście naleśnikowym - dzięki temu panierka będzie niezwykle chrupiąca.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5632
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 940
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 30180
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 77
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5632
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 940
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 30180
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 77
Składniki
Do miski wsyp przesianą mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, czarnym pieprzem i słodką papryką. Możesz dosypać także oregano, curry lub szczyptę papryczki chili. W misce ubij jajko, dolej mleko, a następnie dosypuj mączną mieszankę i wymieszaj, aby uzyskać gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw miskę z ciastem na 20 minut.
Wybierz pieczarki o podobnej wielkości, aby uzyskać równe smażenie. Oczyść grzyby, w razie potrzeby odetnij trzonki, żeby pozostały same kapelusze – trzonków możesz użyć np. do farszu na pierogi.
W głębokiej patelni lub szerokim garnku rozgrzej olej. Potrzebujesz ok. 500 ml (lub więcej). Pieczarki obtocz w mące, po czym zanurzaj w naleśnikowym cieście, potrzymaj chwilę na widelcu, aby nadmiar ciasta skapał i delikatnie wkładaj grzyby na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż z dwóch stron na złoty kolor (jak pączki), po czym wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku.
Pieczarki w cieście naleśnikowym podawaj na ciepło i maczaj w sosie słodko-kwaśnym lub jogurtowo-czosnkowym. Sprawdzą się także jako element dania obiadowego lub przekąska na zimno.