Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

Autor:

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 1226

Dodano:

Odsłon: 2643

Naszła mnie, ostatnio ochota na pieczeń rzymską. Zrobiłam i wyszła pyszna, cudownie pachnąca. Tak niewiele trzeba, żeby cieszyć się domową wędliną.

Składniki

  • 0,5 kg. schabu (powinien być tłuściejszy)
  • 0,5 kg szynki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli peklowej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pieczeń rzymska

Przygotowanie

  1. Mięso zmielić, razem z czosnkiem.
    Dodać sól peklową i przyprawy. Dobrze wymieszać.
    Wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc.
    Następnie mięso wyciągać z lodówki. Jeśli trzeba, to jeszcze doprawić.
    Dodać jajka i bułkę tartą. Dobrze wymieszać i chwilę wyrobić ręką.
    Tak przygotowane mięso, przełożyć do keksówki, wyłożonej folią aluminiową.

  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
    Wierzch przykryć folią aluminiową i piec 40 minut.
    Po tym czasie, odkryć mięso i piec jeszcze 20-30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń