Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczeń z mięsa mielonego

Pieczeń z mięsa mielonego

Autor:

Przepisów i artykułów: 476 Ocena: 3397

Dodano:

Odsłon: 1198

Pieczeń z mięsa mielonego idealna jako danie obiadowe lub domowa wędlina na zimno.

Składniki

  • 400g mięsa wieprzowego np. schab, szynka
  • 0,5 cebuli
  • 1 małe jajko
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 łyżeczki majeranku1-2 łyżki bułki tartej
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczeń z mięsa mielonego

Przygotowanie

  1. Mięso wieprzowe zmieliłam razem z cebulą w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbiłam jajko (użyłam bardzo małego). Dodałam majonez, musztardę, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko wyrobiłam ręką na jednolitą masę mięsną. Niedużą foremkę keksówkę natłuściłam masłem i obsypałam bułką tartą. Przełożyłam do niej masę mięsną, ugniatając ją dobrze palcami. Foremkę z mięsem wstawiłam do piekarnika i piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Wierzch pieczeni powinien być dobrze zarumieniony. Po upieczeniu pieczeń wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w foremce na metalowej kratce. Pieczeń po wystudzeniu wyciągnęłam z formy, owinęłam w folię aluminiową i schłodziłam w lodówce. Schłodzoną pokroiłam na plasterki jak wędlinę. Pieczeń można też podać zaraz po upieczeniu, na gorąco, jako pieczeń obiadową np. z frytkami czy ziemniakami i surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń