Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczona ciecierzyca

Pieczona ciecierzyca

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1135

Dodano:

Odsłon: 3161

Kiedy nachodzi mnie ochota na małą przekąskę, nie sięgam po chipsy czy paluszki. Znalazłam ich zdrowszą alternatywę, którą nie tylko robię sama w domu ale mam pewność, że zjadając ją dbam o swoje zdrowie. Pieczona ciecierzyca – zwana przez moje dzieci ciecierzycowymi „orzeszkami” – jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Składniki

  • 2 puszki ciecierzycy lub 2 szklanki ugotowanej
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki chili (lub wędzonej papryki)
  • ½ – 1 łyżeczka słodkie papryki (lub ostrej jeśli zamiast chili użyjecie wędzonej)
  • ½ łyżeczki soli
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę odlewamy z zalewy, płuczemy w razie potrzeby na sicie pod kranem. Odsączamy. Przekładamy ją do miski i dodajemy wszystkie przyprawy.

    Mieszamy dokładnie tak aby przyprawy otuliły wszystkie kuleczki ciecierzycy.

    Wsypujemy wszystko na dużą blachę (ja dodatkowo wykładam ją papierem do pieczenia) i równomiernie rozkładamy.

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35-40 minut. W międzyczasie kilkukrotnie mieszamy

    Studzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 31 stycznia Świetny pomysł, kradnę przepis ;) Uwielbiam ciecierzycę w różnych potrawach, ale takiej jeszcze nie robiłem. Jest trochę pikantnie i to też lubię, a znając gusty moich domowników, to trzeba będzie z 6 puszek kupić, bo pysznie się zapowiada :D Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń