Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka papryka jest świetną przystawką, pysznie smakuje ze świeżym pieczywem, można użyć jej do dań makaronowych, jako dodatek do pizzy czy też jarzynkę do pieczonego mięsa.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8951
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10555
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8951
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10555
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Papryki umyć, osuszyć, ułożyć na blasze do pieczenia, dodać całe ząbki czosnku. Skropić łyżką oliwy i piec do momentu, aż skórka zacznie odchodzić od miąższu (około 40 minut).
W międzyczasie wymieszać pozostałą oliwę z octem balsamicznym, płatkami chili, tymiankiem, solą i pieprzem.
Upieczone papryki przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do ostygnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie z papryki usunąć skórkę i gniazda nasienne.
Oczyszczoną paprykę zalać marynatą, wymieszać i odstawić na kilka godzin, żeby smaki się połączyły. Taką paprykę można przechowywać w lodówce do tygodnia.