Do góry

Przekąski Przepis na:

pieczona papryka w oliwnej marynacie

pieczona papryka w oliwnej marynacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 316 Ocena: 2544

Dodano:

Odsłon: 1507

Taka papryka jest świetną przystawką, pysznie smakuje ze świeżym pieczywem, można użyć jej do dań makaronowych, jako dodatek do pizzy czy też jarzynkę do pieczonego mięsa.

Składniki

  • czerwona podłużna papryka - 1-1,2 kg
  • czosnek - kilka ząbków
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • oliwa - pół szklanki
  • posiekany świeży tymianek - 1 łyżka
  • płatki chili - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
pieczona papryka w oliwnej marynacie

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Papryki umyć, osuszyć, ułożyć na blasze do pieczenia, dodać całe ząbki czosnku. Skropić łyżką oliwy i piec do momentu, aż skórka zacznie odchodzić od miąższu (około 40 minut).

  2. W międzyczasie wymieszać pozostałą oliwę z octem balsamicznym, płatkami chili, tymiankiem, solą i pieprzem.

  3. Upieczone papryki przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do ostygnięcia na około 30 minut.

  4. Po tym czasie z papryki usunąć skórkę i gniazda nasienne.

  5. Oczyszczoną paprykę zalać marynatą, wymieszać i odstawić na kilka godzin, żeby smaki się połączyły. Taką paprykę można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń