Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi chyba każdy lubi, a takie pieczone to już w ogóle bajka... Ciasto jest kruche, nadzienie aromatyczne od ziół. Rodzina i goście będą zachwyceni.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 93278
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1881
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5700
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5680
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 93278
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1881
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5700
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5680
Składniki
Wychodzi 10 większych pierogów. Ciasto. Do miski przesiewam mąkę. Dodaję chłodne pokrojone masło, jajko, śmietanę, zioła i zagniatam jednolite ciasto. Zawijam w folię i schładzam w lodówce przez minimum 1 godzinę.
Nadzienie. Pierś kroję w 2 cm paski, posypuję estragonem i odrobiną soi. Odstawiam do lodówki na 30 minut. Potem mięso kroję w dość drobną kostkę. Na oleju przesmażam posiekaną cebulę, duszę 4 minuty, dodaję pokrojone mięso. Wszystko cały czas mieszając smażę kilka minut, mięso nie może być spieczone. Pod koniec dodaję pieprz i ewentualnie sól. Przestudzam.
Schłodzone ciasto wałkuję na grubość ok. 1/2 -3/4 cm. Z ciasta wykrawam większe kółka. Roztrzepuję jajko i smaruję nim każdy krążek ciasta. Na środek krążka nakładam nadzienie, składam na pół, zlepiam dokładnie brzegi. Wierzch pierożków smaruję jajkiem.
Piekę w 190 C przez około 30 minut.