Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi chyba każdy lubi, a takie pieczone to już w ogóle bajka... Ciasto jest kruche, nadzienie aromatyczne od ziół. Rodzina i goście będą zachwyceni.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113057
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 434
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 778
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 580
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113057
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 434
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 778
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 580
Składniki
Wychodzi 10 większych pierogów. Ciasto. Do miski przesiewam mąkę. Dodaję chłodne pokrojone masło, jajko, śmietanę, zioła i zagniatam jednolite ciasto. Zawijam w folię i schładzam w lodówce przez minimum 1 godzinę.
Nadzienie. Pierś kroję w 2 cm paski, posypuję estragonem i odrobiną soi. Odstawiam do lodówki na 30 minut. Potem mięso kroję w dość drobną kostkę. Na oleju przesmażam posiekaną cebulę, duszę 4 minuty, dodaję pokrojone mięso. Wszystko cały czas mieszając smażę kilka minut, mięso nie może być spieczone. Pod koniec dodaję pieprz i ewentualnie sól. Przestudzam.
Schłodzone ciasto wałkuję na grubość ok. 1/2 -3/4 cm. Z ciasta wykrawam większe kółka. Roztrzepuję jajko i smaruję nim każdy krążek ciasta. Na środek krążka nakładam nadzienie, składam na pół, zlepiam dokładnie brzegi. Wierzch pierożków smaruję jajkiem.
Piekę w 190 C przez około 30 minut.