Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2644
Dodano: 12.11.2011
Odsłon: 18111
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ciasto: Z 1/2 szklanki wody, kilku łyżek mąki pszennej, cukru i drożdży zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać resztę mąki i wody - wyrabiać ciasto. Dodać oliwę, wymieszać i przełożyć na stolnicę. Wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki.
Farsz: Mięso obrać z kości, razem z jarzynami przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać przyprawy, jajko i ewentualnie bułkę tartą, jeśli masa będzie zbyt rzadka.
Ciasto wałkować na grubość do 1/2 cm. Wycinać duże koła, nakładać farsz i zlepiać. Posmarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem i posypać oregano lub nasionkami słonecznika.
Piec 20 minut w temp. 190 stopni, grzałki góra-dół.
Podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem ketchupu lub innych zimnych sosów do mięs.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

imerion 16 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Oj znam tą toruńską pierogranię! Pierożki mają bajeczne!47 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 14 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Hmm, próba odpowiedzi numer dwa - pierwsza, pomimo upłynięcia kilku godzin, nie pojawiła się. :/Natie, mogą być różne rodzaje mięs - wedle upodobań. My akurat mieliśmy drobiowe, wieprzowe i wołowe. Pozdrawiam.
46 Kto głosował? | Odpowiedz

hania07 14 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
smakowicie wyglądają, trzeba wypróbować do barszczyku ;)46 Kto głosował? | Odpowiedz

NATIE 13 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Swietny przepis... nigdy nie robilam pasztecikow/pierogow z miesem, wiec czas sprobowac.Czy mozna zastapic wiepzowine wolowina?47 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 12 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Bardzo smaczny sposób na wykorzystanie mięska i jarzyn z rosołu . Smaczny kolejny obiadek zapewniony . Super .40 Kto głosował? | Odpowiedz

wz31 12 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Kość ze schabu ???1 Kto głosował? | Odpowiedz