Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 2216
Dodano: 27.03.2011
Odsłon: 39165
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Farsz mięsny: na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso, po kilku minutach dodać cebulę i czosnek sól i pieprz wraz z ziołami. Smażyć ok. 5-7 minut a następnie wystudzić.
Farsz pieczarkowy:pokrojone pieczarki podsmażyć na oleju z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem i ziołami takimi jakie lubicie.
Ciasto: do przesianej mąki dodać kefir, olej 4 łyżki, cukier, sodę, zagnieść aż będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min.
Rozwałkować ciasto jak na zwykłe pierogi. Wycinać koła szklanką i nakładać farsz jaki lubicie pieczarkowy lub mięsny. Sklejać pierogi i układać na blaszce do pieczenia na którym rozkładamy papier do pieczenia.
Piec w temp. 180 stC 30 min. moje zrobiły się złociste i niewiarygodnie pachnące!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (16)

Konto usunięte 27 listopada 2013Zgłoś do usunięcia
Ekstra pierożki, takich jeszcze nie robiłam więc zabieram do książki.Na święta zrobię z pieczarkami, pozdrawiam :)
47 Kto głosował? | Odpowiedz

Monika87 05 maja 2012Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam takie pierogi!! do tego sosik czosnkowy i baja! przepis bardzo prosty :) do ulubionych:)49 Kto głosował? | Odpowiedz

gocha01 27 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
Dziś wypróbowałam ten przepis,pierozki wyszły znakomite.Do ulubionych:-)47 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 21 września 2011Zgłoś do usunięcia
ja jako typowy mięsożerca zrobię wersje ..... obie :) i zjem wszytko sama :) Świetny przepis na ciasto pierogowe.47 Kto głosował? | Odpowiedz

amidalla 22 lipca 2011Zgłoś do usunięcia
No no no Kucharzu:) teraz to ja zostałam skuszona i dzisiaj popełnię te oto pierożki:)47 Kto głosował? | Odpowiedz

ewuszka 06 lipca 2011Zgłoś do usunięcia
Wczoraj się bawiłam w pierogowanie, jedyne co było trochę kłopotliwe, to bardzo elastyczne ciasto :-) Po upieczeniu znakomite, ale każde kółko, które wycinałam, kurczyło się jak pieron. Czy jest na to jakiś sposób?Zrobiłam nadzienie z rozdrobnionej kiełbasy doprawionej rozmarynem i pieprzem i żółtym serem.
PYSZNE!
1 Kto głosował? | Odpowiedz

Vespula 03 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam wczoraj na kolację i wyszło rewelacyjne. Chociaż mi popłynął farsz pieczarkowy i się rozkleiły, ale takie niepolepione też smaczne były :) A tak od siebie radzę mocno doprawiać farsz, bo w cieście robi się mniej smakowy.0 Kto głosował? | Odpowiedz

bozena79 31 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Dziękuje za odpowiedz.Pozdrawiam46 Kto głosował? | Odpowiedz

polkangaroo 30 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Mąki 375 to około 2 i pół szklanki. Pozdro :)44 Kto głosował? | Odpowiedz

bozena79 30 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Witam mam pytanko czy tej mąki tylko 37,5dag?14 Kto głosował? | Odpowiedz