Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone pierożki wigilijne z kapustą i grzybami

Pieczone pierożki wigilijne z kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 907

Dodano:

Odsłon: 3416

Jest to przepis M. Kuronia na Kurpiowskie pierogi z piekarnika, robię je zawsze na Święta i znikają błyskawicznie. Polecam.

Składniki

  • Na ciasto
  • 150 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej np. 22%
  • 2 żółtka
  • sól
  • Farsz
  • 200 g pieczarek
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 10 kapeluszy suszonych grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • 2 - 3 łyżki masła
  • 2 surowe białka ( jedno do farszu, jedno do smarowania )
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki dodajemy schłodzone masło, śmietanę, żółtka oraz sól i zagniatamy. Kulę ciasta zawijamy w folię i

    wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

    W tym czasie przygotowujemy farsz.
    Posiekaną kapustę zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 10 minut pod przykryciem, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy.
    Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, po 20 min. przelewamy przez sitko.
    Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy grzyby i kapustę, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
    Do wystudzonego farszu dodajemy ubite na sztywno białko i delikatnie mieszamy.

  2. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, kroimy na kwadraty, nakładamy farsz i zlepiamy, można docisnąć brzegi widelcem lub zawinąć.
    Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch każdego pierożka białkiem.

    Pieczemy 25 minut w 180 stopniach ( góra/dół ) na środkowym poziomie.

    Tak wygląda wersja z brzegami zlepianymi widelcem.

  3. To wersja z brzegami skręconymi z zeszłego roku.

    Możemy podawać zarówno na gorąca, jak i na zimno np z barszczem.
    Z podanej ilości wychodzi ok. 24 sztuk, ja robię podwójną, bo na drugi dzień też świetnie smakują.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń