Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to przepis M. Kuronia na Kurpiowskie pierogi z piekarnika, robię je zawsze na Święta i znikają błyskawicznie. Polecam.
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 59
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 59
Składniki
Do przesianej mąki dodajemy schłodzone masło, śmietanę, żółtka oraz sól i zagniatamy. Kulę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz. Posiekaną kapustę zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 10 minut pod przykryciem, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, po 20 min. przelewamy przez sitko. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy grzyby i kapustę, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Do wystudzonego farszu dodajemy ubite na sztywno białko i delikatnie mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, kroimy na kwadraty, nakładamy farsz i zlepiamy, można docisnąć brzegi widelcem lub zawinąć. Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch każdego pierożka białkiem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach ( góra/dół ) na środkowym poziomie. Tak wygląda wersja z brzegami zlepianymi widelcem.
To wersja z brzegami skręconymi z zeszłego roku. Możemy podawać zarówno na gorąca, jak i na zimno np z barszczem. Z podanej ilości wychodzi ok. 24 sztuk, ja robię podwójną, bo na drugi dzień też świetnie smakują.