Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic tak nie podkreśla smaku potraw jak masło. To właśnie dzięki niemu te pieczone różyczki kalafiora zyskują fenomenalny smak i aromat. W efekcie otrzymasz świetną samodzielną przekąskę, dodatek do sałatki lub dania głównego. Pieczony kalafior smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 434
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 998
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 98
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 434
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 998
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 98
Składniki
Kalafior podziel na różyczki, wrzuć na osolony wrzątek i wyjmij po ok. 2 minutach. Zostaw na durszlaku. Masło rozpuść i wymieszaj z oliwą, a w drugiej miseczce wymieszaj sól, czarny pieprz, suszony czosnek i ewentualnie słodką paprykę w proszku. Możesz dosypać także szczyptę curry, kurkumy lub ulubione, suszone zioła.
Dużą, czarną blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ustaw piekarnik na 200°C. Dokładnie polej różyczki mieszanką oliwy i masła, po czym posyp sypką mieszanką i dobrze wymieszaj, aby przyprawy równomiernie pokryły kalafior. Rozłóż różyczki na blasze i wstaw do piekarnika na 15-20 minut, aż kalafior osiągnie pożądaną chrupkość. Jeśli w trakcie pieczenia różyczki zbyt mocno się przypieką, zmniejsz temperaturę do 180°C. W połowie pieczenia przewróć różyczki na drugą stronę. Podobny efekt możesz uzyskać smażąc kalafiora na patelni, pamiętając, aby obracać różyczki w trakcie smażenia.