Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 672
Dodano: 23.02.2010
Odsłon: 18713
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Ziemniaki dobrze wyszorować, przekroić na pół wzdłuż dłuższej części (tworząc później łódki), zawinąć kawałki w folię aluminiową i podpiec w piekarniku, ok. 180st.C, aż będą miekkie (ok. 20-30 min.). Ostudzić. Wydrążyć środki zostawiając dobre 0,5cm od brzegu.
Na patelni rozpuścić masło z olejem/oliwą i wrzucić pokrojony na kawałki por.Chwilkę podsmażyć, podlać odrobiną wody i poddusić na małym ogniu pod pokrywką kilka minut. Dodać pokrojony na małe kawałki środki ziemniaków i podsmażyć. Dodać pokrojoną szynkę/wendlinę, musztardę, śmietanę. Chwilkę podgrzać i pstudzić. Dodać szczypiorek, pokrojoną w kawałki fetę oraz rozbełtane jajko. Dopawić solą i pieprzem.
Upieczone ziemiaki wypełnić farszem i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia.Opcjonalnie można jeszcze posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok. 15 min. aż ser się rozpuści i troszkę zrumieni.
Podawać z jogutrem naturalnym.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

LenaMS 07 marca 2011Zgłoś do usunięcia
mimi, dodajesz do farszu (pkt.2) :)8 Kto głosował? | Odpowiedz

mimi619 05 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Wygląda pysznie. A co robisz z tymi wyciętymi środkami ziemniaków ?8 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 24 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Dekoracyjne i smaczne!8 Kto głosował? | Odpowiedz