Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawa propozycja zarówno jako przystawka jak i danie główne. Propozycja dla 3 osób.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13711
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1571
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15199
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6229
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13711
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1571
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15199
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6229
Składniki
Ziemniaki dobrze wyszorować, przekroić na pół wzdłuż dłuższej części (tworząc później łódki), zawinąć kawałki w folię aluminiową i podpiec w piekarniku, ok. 180st.C, aż będą miekkie (ok. 20-30 min.). Ostudzić. Wydrążyć środki zostawiając dobre 0,5cm od brzegu.
Na patelni rozpuścić masło z olejem/oliwą i wrzucić pokrojony na kawałki por.Chwilkę podsmażyć, podlać odrobiną wody i poddusić na małym ogniu pod pokrywką kilka minut. Dodać pokrojony na małe kawałki środki ziemniaków i podsmażyć. Dodać pokrojoną szynkę/wendlinę, musztardę, śmietanę. Chwilkę podgrzać i pstudzić. Dodać szczypiorek, pokrojoną w kawałki fetę oraz rozbełtane jajko. Dopawić solą i pieprzem.
Upieczone ziemiaki wypełnić farszem i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia.Opcjonalnie można jeszcze posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok. 15 min. aż ser się rozpuści i troszkę zrumieni.
Podawać z jogutrem naturalnym.