Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem to niezwykle smaczne, a zarazem banalnie proste w wykonaniu danie. Do jego przyrządzenia wybierz jednakowej wielkości ziemniaki, by równo się upiekły. Jeśli dysponujesz okazami różnych rozmiarów, potnij je na podobnej wielkości cząstki.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7894
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7894
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
Składniki
Opłucz ziemniaki i starannie wyszoruj (będą piekły się w łupinach). Oczyszczone pokrój na ósemki. Osusz cząstki ziemniaków ręcznikiem papierowym. Umieść je w misce.
Posiekaj drobno rozmaryn. Przeciśnij przez praskę czosnek. Wlej oliwę do miski z ziemniakami i dokładnie wymieszaj – tak, by tłuszcz z przyprawami oblepił każdą cząstkę ziemniaka.
Ułóż ziemniaczane cząstki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika. Oprósz je solą i pieprzem.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 40 minut – aż ziemniaki się zarumienią i będą miękkie w środku. W trakcie pieczenia obróć ziemniaki na drugą stronę.
Gorące pieczone ziemniaczki z rozmarynem możesz podać jako dodatek do dań, np. smażonej ryby. Mogą też stanowić samodzielny posiłek. Wówczas podaj je z sosem, np. pomidorowym. Możesz też przed końcem pieczenia oprószyć je startym na tarce żółtym serem.