Ziemniaki z serkiem wiejskim to świetny sposób na szybką i smaczną przekąskę z minimalnej ilości składników. Ciekawa alternatywa dla ziemniaków w mundurkach ze śmietaną, czy z gzikiem. Serek wiejski jest delikatny w smaku, kremowy i lekko słodki dzięki śmietance. Do ziemniaków dodaj warzywa, przyprawy i zioła, które jeszcze bardziej podbiją smak przekąski.
Pieczone ziemniaki z serkiem wiejskim
Składniki
Ziemniaki z serkiem wiejskim
- 1 kg ziemniaków
- 400 g serka wiejskiego
- 80-100 g czerwonej cebuli
- 50 g suszonych pomidorów z oleju
- 60 ml oliwy z oliwek
- pęczek szczypiorku lub koperku
- pieprz
- sól
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
Składniki
Ziemniaki z serkiem wiejskim
- 1 kg ziemniaków
- 400 g serka wiejskiego
- 80-100 g czerwonej cebuli
- 50 g suszonych pomidorów z oleju
- 60 ml oliwy z oliwek
- pęczek szczypiorku lub koperku
- pieprz
- sól
- ząbek czosnku (opcjonalnie)

Potrzebne przybory kuchenne
folia aluminiowa, nóż, deska do krojenia, miseczka
Etapy przygotowania
Umyj ziemniaki. Wstaw garnek z wodą i solą, i gotuj ziemniaki do miękkości.
Tak przygotowane ziemniaki ostudź i osusz, a następnie z wierchu posmaruj oliwą z oliwek. Oprósz solą i zawiń każdy ziemniak osobno w folię aluminiową. Piecz w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez kolejne 10-15 minut.
W tym czasie pokrój warzywa i przygotuj serek. Cebulę pokrój w bardzo drobną kosteczkę, podobnie jak pomidory suszone. Nie muszą być odsączone z oleju. Szczypiorek lub koperek pokrój na drobno.
Do miski przelej dwa serki wiejskie. Dosól i dopieprz. Opcjonalnie możesz przecisnąć przez praskę 1 ząbek czosnku. Dodaj cebulkę, pokrojone pomidory, szczypiorek, odrobinę oleju z pomidorów i wymieszaj.
Gdy ziemniaki będą już gotowe, podziel je na ćwiartkę i do wnętrza dodaj przygotowany serek. Pysznie i prosto. Smacznego
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4169

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1002

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 447
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4169

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1002

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 447



Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 400 g serka wiejskiego
- 80-100 g czerwonej cebuli
- 50 g suszonych pomidorów z oleju
- 60 ml oliwy z oliwek
- pęczek szczypiorku lub koperku
- pieprz
- sól
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
Umyj ziemniaki. Wstaw garnek z wodą i solą, i gotuj ziemniaki do miękkości.
Tak przygotowane ziemniaki ostudź i osusz, a następnie z wierchu posmaruj oliwą z oliwek. Oprósz solą i zawiń każdy ziemniak osobno w folię aluminiową. Piecz w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez kolejne 10-15 minut.
W tym czasie pokrój warzywa i przygotuj serek. Cebulę pokrój w bardzo drobną kosteczkę, podobnie jak pomidory suszone. Nie muszą być odsączone z oleju. Szczypiorek lub koperek pokrój na drobno.
Do miski przelej dwa serki wiejskie. Dosól i dopieprz. Opcjonalnie możesz przecisnąć przez praskę 1 ząbek czosnku. Dodaj cebulkę, pokrojone pomidory, szczypiorek, odrobinę oleju z pomidorów i wymieszaj.
Gdy ziemniaki będą już gotowe, podziel je na ćwiartkę i do wnętrza dodaj przygotowany serek. Pysznie i prosto. Smacznego