Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczony karczek do chleba.

Pieczony karczek do chleba.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1652 Ocena: 24493

Dodano:

Odsłon: 7654

Karczek wieprzowy marynowany w zalewie z czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego, natarty musztardą i ziołami, pieczony w piekarniku. Upieczony, ostudzony karczek jest idealny do pieczywa. Można również podać go zaraz po upieczeniu na gorąco z ziemniakami i polanym sosem zrobionym z wywaru z pieczenia.

Składniki

  • karczek wieprzowy 1,9 kg
  • majonez 1 łyżka
  • musztarda 1 łyżka
  • rękaw do pieczenia
  • Solanka:
  • sól warzona 45 g
  • liść laurowy 7 szt.
  • ziele angielskie 18 szt.
  • czosnek pół główki
  • woda 1 litr
  • Przyprawy:
  • pieprz kolorowy
  • Pieprz ziołowy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczony karczek do chleba.

Przygotowanie

  1. Składniki solanki zagotowujemy, gotujemy 5 minut, studzimy. Wymyte, osuszone papierowymi ręczniczkami mięso nastrzykujemy w kilku miejscach przygotowaną solanką. Wkładamy do pojemnika, zalewamy pozostałą solanką, przykrywamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

  2. Po 24 godzinach mięso odciskamy rękoma z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i nacieramy czosnkiem, majonezem wymieszanym z musztardą. Natarty karczek wkładamy ponownie do pojemnika i odstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny.

  3. Po tym czasie wyjmujemy karczek z pojemnika, cały posypujemy wymieszanymi przyprawami, wkładamy do rękawa piekarniczego, szczelnie go zawiązujemy i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po godzinnym pieczeniu wyjmujemy karczek z piekarnika, rozcinamy górę rękawa wzdłuż, delikatnie odchylamy boki rękawa i ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w tej samej temperaturze.

  4. Upieczony karczek studzimy i podajemy do pieczywa. Możemy również podać go zaraz po upieczeniu na gorąco z ziemniakami i sosem.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń