Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 378
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2479
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1746
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 5642
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 378
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2479
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1746
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 5642
Składniki
Masło stopić na małym ogniu, ale nie doprowadzać do wrzenia, pod koniec dodać miód. Nadal podgrzewać na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, aż miód i masło się rozpuszczą. W Żadnym przypadku nie można dopuścić do zagotowania. Gdy się rozpuści zdjąć z ognia do przestygnięcia. Do miski przesiać mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać cukier puder i roztrzepane jajko. Przestudzony miód i masło. Wszystko dokładnie wymieszać łopatka lub mikserem, aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Na koniec dodajemy mąkę i dokładnie wyrabiamy. Wszystko przełożyć na stolnicę wysypaną mąka. Wyrobione ciasto owijamy w folę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy partiami na grubość 3 mm delikatnie podsypując stolnicę, starając się nie nasypać dużo mąki na wierzchnia stronę ciasta. Pierniczki wycinamy ulubionymi foremkami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (układając trzeba zostawić małe odstępy bo pierniczki rosną). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 7-10 minut. Pierniczki lukrujemy według uznania.
Białko delikatnie ubić do spienienia, następnie powali partiami dodawać cukier puder. Gdy jest biały i gęsty jak śmietana lukier możemy uznać za doskonały i możemy zacząć dekorować przestudzone pierniczki.