Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierniczki

Pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 3870

Dodano:

Odsłon: 1687

Pierniczki na świąteczny czas.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g miodu
  • 80 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Przepis na lukier
  • białko z jednego jajka
  • ok 1,5 szklanki cukru pudru
  • sok z ½ cytryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierniczki

Przygotowanie

  1. Masło stopić na małym ogniu, ale nie doprowadzać do wrzenia, pod koniec dodać miód. Nadal podgrzewać na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, aż miód i masło się rozpuszczą. W Żadnym przypadku nie można dopuścić do zagotowania. Gdy się rozpuści zdjąć z ognia do przestygnięcia.
    Do miski przesiać mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać cukier puder i roztrzepane jajko. Przestudzony miód i masło. Wszystko dokładnie wymieszać łopatka lub mikserem, aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Na koniec dodajemy mąkę i dokładnie wyrabiamy. Wszystko przełożyć na stolnicę wysypaną mąka.
    Wyrobione ciasto owijamy w folę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy partiami na grubość 3 mm delikatnie podsypując stolnicę, starając się nie nasypać dużo mąki na wierzchnia stronę ciasta.
    Pierniczki wycinamy ulubionymi foremkami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (układając trzeba zostawić małe odstępy bo pierniczki rosną).
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 7-10 minut.
    Pierniczki lukrujemy według uznania.

  2. Białko delikatnie ubić do spienienia, następnie powali partiami dodawać cukier puder.
    Gdy jest biały i gęsty jak śmietana lukier możemy uznać za doskonały i możemy zacząć dekorować przestudzone pierniczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń